Düğün Takıları Davası (Ziynet Eşyası) Nedir?
Ziynet eşyası gümüş, altın, pırlanta gibi oldukça kıymetli madenlerden yapılan eşyalardır. Bu eşyalar insanlar tarafından genelde düğün ya da nişan sırasında birbirlerine takılan süs eşyası olarak da tanımlanır. Genel anlamda evlilik birliği sürecinde takılan ziynet eşyaları olduğu için boşanma davaları sırasında ya da sonrasında taraflar birbirinden bunu talep edebilir. Genel olarak boşanma davalarında tarafların birbirleriyle yaşadığı uyuşmazlıklar konusunda en çok gündeme gelen konulardan biri olduğu da söylenebilir. Düğünde takılmış olan para ve takıların hangi eşe ait olacağı tam olarak bilinmediği için eşler arasında böyle tartışmalar çıkabiliyor. Sizler de Gaziantep ziynet eşyası davası için bana ulaşarak hakkınızı alabilirsiniz.
Düğün Takıları (Ziynet Eşyası) Davası
Düğünde ya da nişanda takılmış olan ziynet eşyalarının hangi tarafa ait olacağını belirtilmek için açılan davalara ziynet eşyası davası denilir. Genel olarak Yargıtay içtihatlarına bakıldığı zaman ziynet eşyaları düğün sırasında gelin ve damada verilen süs eşyaları ve hediyeler olarak tanımlanıyor. Bu eşyalar boşanma davası sırasında kimde kalacağı sorunu oldukça gündeme gelir. Özellikle boşanma davalarında da hatta boşanma davasını açtırma sebeplerinden biri de olduğu söylenebilir.
Son dönemlerde bu konu üzerinden habere de çok fazla yansıdığı söylenebilir. Mahkeme kararları genel anlamda toplum ve hukuk camiası içerisinde oldukça büyük çalkantılar yaratmıştır. Bu durum mahkeme kararı tarafından verilmiş olan kararların gerekçelerini tartışmaya açmasına da sebep olduğu söylenebilir.
Ziynet Eşyası(Düğün Takıları) Kimin Hakkıdır?
Düğünde takılmış olan takıların kimin hakkı olacağı sorusu aslında pek çok kişi tarafından merak edilen konulardan biri olduğu söylenebilir. Özellikle bu sorular boşanma sürecinde merak edilen konulardan biridir. Düğün takıları olarak da bilinen ziynet eşyaları geçmişten beri Yargıtay’ın yerleşik içtihatları gereğince genel anlamda kadına ait olarak kabul edilir. Fakat şu an çeşitli mecralarda ve sosyal medyada oldukça büyük bir tartışma konusu haline gelmiştir. Erkeklerin de hakkı olduğu söylenmektedir.
Ziynet eşyaları aslında evlenen bireylerin kendileriyle aileleri arasında taktıkları takı olarak düşünüldüğü gibi bir sosyal karşılılık amacı taşıdığı da düşünülür. Örneğin erkeğin ailesi ve erkeğin ailesinin yakınları evlenen çifte takmış olduğu takıları sadece kadına değil aynı zamanda erkeğe de verdiğini söyler. Bu durumda büyük tartışmalara sebebiyet vermiştir. Özellikle kamuoyunun gündeminde son dönemlerde oldukça yer edinmeye başlamıştır. Aslında erkek tarafına takmış olduğu takılar damada kız tarafının takmış olduğu takılarda geline verilmesi gibi konular gündeme gelmiştir.
Düğün Takıları Nasıl Talep Edilir?
Ziynet eşyası olarak da geçen düğün takıları genel alarak boşanma davasıyla beraber talep edilir. Ancak ayrı bir dava olarak da düşülürse düğün takıları davası olarak da gündeme gelebilir. Boşanma davalarında boşanma davası sona erdiği zaman ayrı bir dava açılarak talep edilir. Bu talep eğer boşanma davası ile beraber sürdürülecekse bu durumda açılan davanın mahkeme dosyasında görülür gibi olsa da farklı bir dava olarak geçer. Bu nedenle ziynet eşyaları için ayrı bir harç yatırılmalıdır. Boşanma davasıyla beraber açılan ziynet eşyası davası mahkemede hakim tarafından tefrik edilir. Bununla birlikte farklı bir dosyada da görülebilir.
Düğün Takıları Mal Paylaşımı İçerisinde Konu Edilebilir Mi?
Ziynet eşyaları aslında taraflar tarafından ya da mahkeme tarafından aksi iddia edilmediği sürece kadının kişisel malları olarak sayılır. Kişisel mallar ise herhangi bir şekilde dava sırasında mal paylaşımına konu edilemez. Boşanma davasından sonra değer artış payı, katkı payı ya da katılma payı kalemleri içerisinde bulunmaz. Bu durumda ziynet eşyaları ya açılacak olan ziynet eşyası davası ya da boşanma davası içerisinde farklı bir konu üzerinden talep edilmelidir. Aksi takdirde özel ve kişisel eşyalar arasında girer ve bu durumda tüm eşyalar tamamen kadının olur. Siz de Gaziantep düğün takıları davası için benimle iletişime geçerek düğün sırasında takılan eşyalardan büyük bir hak talebinde bulunup kazanabilirsiniz.
Bozdurulan ve Satılan Ziynet Eşyaları Sonradan Talep Edilebilir Mi?
Kadın tarafından ziynet eşyalarının aynen iadesi istenir. Ancak belirli durumlarda bu mümkün olmayabilir. Aynen iadesi eğer mümkün değilse bu durumda takıların bedeli hesaplanır. Böylece bedeline yönelik olarak eşyaların değerlerine yönelik olarak naklen iadesi talep edilebilir. Eğer ziynet eşyaları bozdurulduysa ve elde edilen nakit para evlilik birliğinin ortak giderleri için harcandıysa bu durumun ispatının yapılması oldukça önemlidir. Ancak bu durum ispat edilse de erkek taraf belirli durumlarda bu borçtan kurtulamaz. Eğer düğün takılarının herhangi bir şekilde iade edilmemek üzere erkeğe verildiği kanıtlanmazsa bu durumda erkek düğün takılarına ilişkin olarak ödemeyi gerçekleştirmelidir. Eğer siz de düğün takıları ve ziynet eşyaları davası üzerinde bir çıkmaza girdiyseniz ve profesyonel bir yardım arıyorsanız bu durumda ben sizlere yardımcı olabilirim. Gaziantep düğün takıları davası için iletişim numaralarım üzerinden benimle dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.