Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçme - Bestami ÇINGI

Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçme

Anlaşmalı boşanma davası açıldığı zaman belirli kriterler doğrultusunda davadan vazgeçme durumu olabilmektedir. Vazgeçme aşamasında dilekçe hazırlığında yardımcı olmaktayım.

Gaziantep avukat taleplerinize uygun değerlendirmelerle yanıt vermekteyim. Anlaşmalı boşanma davası mahkeme süreci, vazgeçme durumunda neler yapılacağını tarafımıza sorabilirsiniz. Görevli mahkeme prosedürleri ve daha fazlası detaylı olarak aktarılacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Davasından Vazgeçme Nedir?

Anlaşmalı olarak boşanma davası açan evli çiftlerden biri veya ikisi, anlaşmalı davadan vazgeçebilir. Anlaşmalı boşanma davası çekişmeliye dönüşebileceği gibi mutlu sonla da bitebilir. Örneğin boşanmaktan komple vazgeçen çiftler de anlaşmalı boşanma taleplerini geri çekmek isteyebilir.

Taraflardan biri anlaşmalı boşanmadan vazgeçiyorsa, diğeri de bunu kabul etmelidir. Davadan vazgeçileceği zaman mahkemeye dilekçe yazılması gerekmektedir. Dava dilekçesinin zamanlaması gibi detaylar da önemlidir.

Anlaşmalı Boşanmadan Nasıl Vazgeçilir?

Dilekçe ile anlaşmalı boşanmadan vazgeçilebileceği gibi mahkemeye iki kez üst üste gelinmemesi halinde de aynı durum olabilir. Gaziantep boşanma avukatı ile dava devam ederken ve mahkemeden önce yapılması gerekenleri öğrenebilirsiniz. Vazgeçme aşamasında tarafların karşılaşacağı durumları sizlere özel olarak aktarıyoruz.

Anlaşmalı Boşanmadan Ne Zamana Kadar Vazgeçilir?

Verilen mahkeme süresinin karara bağlanmasından önceki zamana kadar anlaşmalı boşanmadan vazgeçilebilir. Mahkeme kesin karar bildiriminde bulunmadığı müddetçe başvurular yapılabilmektedir.  Çiftler mahkeme günü hakimin karşısında anlaşmalı boşanacaklarını bildirmedikleri sürece anlaşmalı boşanmadan vazgeçme durumu söz konusu olacaktır.

Dava başlangıcında karara varılan konularda anlaşmazlık çıktığında mahkeme dava süresinde değişiklikler görülebilir. Benzer şekilde tarafları ilgilendiren daha farklı durumlar da görülebilir.

Anlaşmalı Boşanmada Takipsizlik Nedir?

Mahkeme günü iki taraf da anlaşmalı boşanma davasına gelmiyorsa, mahkeme takipsizlik kararı alacaktır. Yani dava takipsizlik nedeniyle düşmüş olur. Tek taraf mahkemeye gelmediği zaman anlaşmalı davanın süreci bozularak karar verilen hükümler sekteye uğrar. Fakat tek taraf gelmediği zaman takipsizlik olmaz.

Anlaşmalı boşanmada taraflar mahkemeye gelmediklerinde, daha sonra yenileme dilekçesi ile kaldıkları yerden devam edebilmektedir. Davaya devam edileceğindeki en son duruma göre hakim yeni bir değerlendirme yapabilir.

Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçmenin Cezası Var mı?

Danışanlarımızın boşanma avukatı Gaziantep büromuza sorduğu sorulardan biri, vazgeçilen dava için bir ceza ödenip ödenmediğidir. Anlaşmalı boşanma davasından çeşitli nedenlerle vazgeçiliyorsa, bunun cezai bir yaptırımı yoktur.  Ancak yargılama giderlerinde bazı ödemeler yapılabilir. Anlaşmadan sonra dava bitmeden vazgeçen taraf, hükümler kapsamında ödeme yapabilir.

Dosyanın İşlemden Kaldırılması

Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen ancak sonra bundan vazgeçen eşler, dosya kaldırılması durumuyla karşılaşabilir. Hakim, davanın artık çekişmeli olarak devam edip etmeyeceğini sorar. Çekişmeli olarak da devam etmeyecek boşanma davası varsa, dosya kaldırılacaktır. Başka bir deyişle mahkemenin istediği sürede çekişmeli dava dilekçesi sunulmazsa dosya işlemde tutulmayacaktır.

Boşanma davasında taraflar anlaşmalı veya çekişmeli şekilde sürece devam ederlerse hala evli olarak görünmektedir. Mahkeme tarafından kesin karar verilene kadar evlilikte geçerli olan yasal haklar ve prosedürler devam edecektir.

Eşlerden biri davadan vazgeçmeye karar verdiğinde, tebliğden itibaren iki hafta süreye kadar sonuca bağlanmalıdır. Davanın sürüncemeli olmaması açısından sürelere önem vermeniz tavsiye edilir. Bu sayede davaya konu olan maddeleri hayata geçirmek kolaylaşmış olacaktır.

Şiddet olasılığı bulunan anlaşmalı boşanma davalarında kısa sürede evliliği bitirmek faydalı olabilir. Anlaşmalı boşanmanın her an çekişmeliye dönüşeceği hallerde, taraflar mahkemeye katılım sağlarsa süre de uzamayacaktır.

Taraflardan birinin mahkemeye gelmemesi halinde dava süresi de uzayacağından, ekstra durumlar görülebilir. Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli davaya dönüşmediğinde eşler daha rahat edecektir.

Protokol İptali Mümkün mü?

Protokol iptali eşlerin boşanma için açtıkları dava protokolünün iptalini ifade eder. Evliliği sürdürmek veya dava sonlanmadığı için barışmak isteyen çiftler protokol iptaline başvurabilir.  Taraflardan biri anlaşmalı boşanma protokolünü iptal etmek için başvurabilir. Başvuru ardından mahkeme kararına kadar iptal işlemleri gerçekleşebilir.

Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlandıktan sonra iptal etmek için boşanma avukatınız olarak gereken yönlendirmeleri yapıyoruz. Gaziantep’te başvurunuz ardından boşanma davanızda protokol iptal süreçleri konusunda danışmanlık alabilirsiniz.  Dava sürecinde iptallerle alakalı yasal süreçler, evliliğinizi etkileyebilecek durumlar konusunda avantaj sağlayabilirsiniz. Tüm iptal süreçlerinde mahkeme kararı baz alındığı için bu duruma göre bir yönlendirme yapmaktayız.

Mahkeme kararından sonra anlaşmalı boşanma protokolünden vazgeçmek istiyorsanız, bu konuda gereken dilekçe ve önerileri sunuyoruz. Aniden değişen kararlar ve kontrol edilemeyen yeni sorunlar nedeniyle boşanma davası süreci sekteye uğruyorsa değişiklik talep edilebilir.

Protokol Sonradan Değiştirilebilir mi?

Anlaşmalı boşanma protokolü iptal edilebileceği gibi değişiklik yapılabilir maddesi eklenerek değişikliğe de gidilebilir. Protokolde bulunması zorunlu olan çocuk nafaka, maddi manevi tazminat gibi konularda, çocuğa üstün yarar olacağı gerekçesiyle değişiklik olabilir. Fakat boşanma davasını tanımlayan maddeleri kabul etmediğinizde dava çekişmeli olarak sürebilecektir.

Protokol değiştirilmesi gerektiğinde, anlaşmalı boşanma maddeleri de bunu sağlayacak olan işlemlerdir. Maddelere ekleme ve çıkarma yapılacağında boşanma davası avukatı olarak gereken yönlendirmeleri sağlıyoruz. Davanın çekişmeli hal alması durumunda, yeni madde değişiklikleri ve mahkeme güncellemesi de söz konusu olacaktır. Boşanma davası ile alakalı tüm konularda avukatlık büromuz sizleri beklemektedir.

Yorum Yaz

Call Now Button