Boşanma, çocukların başına gelebilecek en kötü ve en travmatik olaylardan biridir. Annenin ve babanın birbirlerine karşı olan tutumları, boşanma işleminden sonra birbirleri ile olan ilişkileri ve çocuklarıyla olan ilişkilerin kalitesi, velayet ve boşanma olayının zararsız ya da ne derece zararla atlatılacağını belirlemektedir.
Velayet Nedir?
Evlilik birliği içerisindeyken çocuğun bedensel, zihinsel ve ruhsal olarak en ideal şekilde yetişmesine ilişkin olan sorumluluklar anne ve babaya aittir. Ancak eşler çeşitli nedenlerden dolayı evlilik birliğini sonlandırmaya yani boşanma ile evliliklerini bitirmeye karar verdikleri zaman çocukların velayetleri gündeme gelmektedir. Eşler evlilik hayatlarını sonlandırdıktan sonra çocuk hangi eşin yanında kalacaksa velayet o eşe verilmektedir. Çocuğun hem zihinsel hem de bedensel anlamdaki tüm bakımı ile ilgili sorumluluklar o eşe ait olacaktır. Velayet genellikle iki ayrı türe ayrılmaktadır. Bu türlerden ilki fiziksel velayettir.
Fiziksel velayet ile çocuğun anne ya da babasında kalacağına ve kalacağı ebeveyninin çocuğun ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını belirlemektedir. Bu velayet anne ve baba arasında paylaşılabilmektedir. Paylaşılan velayet ile çocuklar belirli zamanlarda her iki ebeveynleri ile zaman geçirebilmektedir.
Velayetin bir diğer türü ise hukuki velayettir. Hukuki velayette çocuğun eğitimine, sağlık kararların, dini inançlarına ve kültürel kararlarına hangi ebeveyninin karar vereceği belirlenmektedir. Velayet davaları bu şekilde işlemektedir.
Velayet, hak olmaktan yanı sıra aynı zamanda bir yükümlülüktür. Velayet sahibi olan anne ya da baba, çocuğun eğitim, bakım ve gözetim gibi ihtiyaçları için imkanlarını seferber etmelidir. Sizde çocuklarınız ve geleceğiniz için en doğru kararı vermek istiyorsanız Gaziantep velayet davası işlemlerinizde benden yardım alabilirsiniz.
Velayet ve Boşanma: Çocuklar Üzerindeki Etkileri
Boşanmayı çocuk açısından iyi ya da kötü olarak zıt kutuplarda basit bir şekilde değerlendirmek doğru değildir. Huzursuz ve mutsuz bir birlikteliği çocuklar için sürdürmek, çocuklar açısından olumsuz bir ortam oluşmasına neden olabilir. Çocuklar anne ve babalarının ruhsal durumlarını rahatlıkla anlayabilmektedir. Buna rağmen birçok çocuk anne ve babasının ayrılmasına hazırlıklı değildir.
Anne ve babanın gerçekten ayrılması ile çocuk gerçekten sarsılmaktadır. En kötü ebeveynden bile ayrı kalmak, çocuk için zor bir süreçtir. Annenin ya da babanın aileyi terk etmesi, çocukla iletişimin kötü olması bile çocuğun ebeveynini özlemesine ve ona olan bağlılık duygularının yok olmasına neden olmamaktadır. Bu nedenle velayet ve boşanma davaları çocuklar için zorlu süreçlerdir.
Çocukların yaşı, boşanma süresince psikolojik ve sosyal uyuma ve anne – baba ilişkilerine etki eden ana faktörlerden biridir. İçerisinde bulunulan yaşa göre bazı duygular açığa çıkarken, açığa çıkmayan duygular ise ileriki yaşlarda yoğunluk kazanabilmektedir.
Birçok bilimsel çalışma, okul öncesi erkek çocukların kız çocuklara oranla daha fazla sorun yaşadığını göstermektedir. Boşanmalarda sıklıkla babanın evi terk etmesi ve baba yokluğunun yaşanması, erkek çocukta öfkeye ve olayları kendine bağlamasına neden olabilmektedir. Çocuklarını düşünen tüm anne ve babalar, velayet davalarında kendilerini çocuklarının yerine koyarak kararlar vermektedir. Bu tür kararlar verilirken, çocukların psikolojisini bozmamak adına uzman kişilerden yardım almak daha sağlıklı olacaktır.
Boşanma öncesi stres, çatışma ve şiddetin yoğun olarak yaşandığı ailelerdeki çocukların sorun yaşama olasılıkları daha fazladır ve uzun süreli etkilere daha yatkındırlar. Ebeveynlik işlevlerinden yeterince yararlanan çocukların güven ve otonomi duyguları daha iyi gelişmektedir. Sizde velayet davası Gaziantep için benimle iletişime geçebilir ve çocuklarınız için en doğru kararı verebilirsiniz.
Velayet Davaları ve Süreçleri
Velayet davası, anne ya da babanın ya da her ikisinin de velayet konusundan anlaşmazlık yaşaması ile başlamaktadır. Anlaşmazlık yaşandığında ebeveynlerden biri mahkemeden velayet düzenlenmesi için talepte bulunmaktadır.
Velayet konusunda kesin bir karar verilmeden çocuğun en iyi bakılacağı yeri belirlemek için velayet incelemesi yapılmaktadır. Velayet incelemesi çoğunlukla psikologlar tarafından yapılmaktadır. İnceleme sırasında çocukların yaşı ve sağlık durumlar ön planda tutulmaktadır. Bunun yanı sıra anne ve babanın çocukların ihtiyaçlarını nasıl karşıladığı ele alınmaktadır.
Bazı durumlarda mahkeme anne ve babanın uzlaşmasını isteyebilir. Hatta bu süreç çeşitli yöntemler ile desteklenmektedir. Anne ve baba bir anlaşmaya varırsa, mahkeme bu anlaşmayı onaylayabilmektedir.
Bunların yanı sıra anne ve baba arasında anlaşma bir anlaşmaya varamazsa ya da mahkeme anlaşmayı sağlam görmüyorsa karar yine mahkemeye kalacaktır. Velayet davaları çocuklar ve aileler açısından oldukça zorlu zamanlar olabilmektedir.
Kısacası velayet davalarında ya anne ile babanın uzlaşması beklenmektedir ya da mahkeme kararı vermektedir. Genel olarak bakılacak olursa anne ve babanın anlaşması, çocuklar açısından daha faydalı olacaktır. Birliktelik bozulduktan sonra bile anne ve babanın birbirlerine karşı saygısını kaybetmemesi ve çocukları için en doğru kararları vermesi gerekir. Çocuklarını düşünen her anne ve babanın bunları düşünerek hareket etmesi gerekir. Sizde çocuğunuzun geleceği için en doğru kararı ve en doğru yolu seçmek istiyorsanız Gaziantep velayet davaları için bana ulaşabilirsiniz.