TMK’nın Aile Hukuku kitabı içerisinde yer alan hısımlık başlığı bulunan, 2. Kısmında yer alan soybağının kurulması bölümü içerisinde soybağının reddi davası düzenlenmiştir. Soybağının reddine ilişkili olarak düzenlenen hükümlerin hepsi 286. ile 291. Maddeler arasında detaylı bir şekilde yer alır. Sizler de soybağının reddi davasında yer alacaksanız ve bu durumda hukuki süreçlerin detaylarına sahip değilseniz, Gaziantep soybağının reddi davası için benimle zaman kaybetmeden iletişim numaraları üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Buna yönelik olarak davaların olumlu sonuçlarını lehinize çevirebiliriz.
Soybağının Reddi Nedir?
Çocuk ile babası arasında gerçekleşmiş olan babalık karinesi hukuki süreç içerisinde dava yoluyla tamamen türetilerek ortadan kaldırılmasına soybağının reddi denir. Soybağının reddi davası da tamamen bunun için oluşturulmuş olan dava çeşitlerinden biridir. Soybağının reddi davası, soybağının düzeltilebilmesi için açılması zorunlu olan davalar arasında yer alır.
Soybağının Reddi Davasını Kimler Açabilir?
Soybağının reddi davasını açmak isteyen kişiler TMK hükümleri içerisinde sınırlı olarak sayılmıştır. Soy bağının reddi davası açmak isteyen kişi baba olabilir. Çocuk da soybağının reddi davası açmak isterse kanunlarca mümkün olduğu söylenebilir. Eğer çocuk hala ergin değilse bu konuda çocuk için bir kayyum atanır ve atanmış olan bu kayyum da soybağının reddi davasını açabilir. Aynı zamanda kocanın ölmesi ya da gaipliğine karar verilmesi, akıl sağlığı kaybetmesi gibi durumlarda kayyum atanarak da soybağının reddi davası açılabilir. Ya da akıl sağlığını kaybetmiş olan kocanın alt soyuna, babalık hakkı olan kişinin annesi ya da babası olduğu iddia eden kişinin soybağı reddi davası açma hakkı vardır. Anne soybağının reddi davasını açamaz. Annenin bu konuda herhangi bir şekilde hakkı yoktur.
Soybağının Reddi Kaç Yıl?
Soybağı reddi davası açmak isteyen kişilerin bu davanın ne kadar süreceği ile ilgili akıllarında çeşitli soru işaretleri bulunabilir. Aslında soybağı reddi davasının ne kadar süreceğini kesin bir cevabı yoktur. Eğer dava süreci tamamen sorunsuz bir şekilde ilerlerse 1- 2 senelik bir süre sonunda kesin sonuç alınabilir. Fakat istinaf başvurusu yapılmasıyla beraber bu süreç 3- 4 seneye kadar uzayabilmektedir.
Sürecin uzaması mahkemelerin doluluğuyla, delillerin tam olarak ispat edilememesi ya da delillerin hızlıca getirilememesi sonucunda da gerçekleşebilir. Dava açmaya hakkı olan kişilerin bir senelik süreç içerisinde bu davayı açmak zorunda olduğu söylenebilir. Bu süre kişinin baba olmadığını ya da annenin hamile kaldığı sürede farklı bir erkekle cinsel ilişki yaşadığını öğrendikten sonra başlamaktadır. Tamamen ellerinde olmayan sebeplerden dolayı da babalıktan ret davası açılmamış olabilir. Bu sebeple bir yıllık süre sebebi ortadan kaldırılır ve dava işlenmeye başlanır. Bu bir sene soybağının reddi davasının zamanaşımı süresi değildir hak düşürücü süresidir. Yani hakim bu süreyi gözetir ve tarafların iddia etmesine gerek kalmaz. Gaziantep soybağının reddi davası için benimle iletişim numaralarım üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Soybağının Reddi Davasından Sonra Ne Olur?
Soybağının reddi davası bittiği zaman nesep ile baba sonlanır. Yani çocuğun babası olarak gözüken şahısla arasında olan tüm soybağı ilişkisi tamamen ortadan kalkar. Kararın kesinleştirilmesi adına çocuk, baba yönünden tamamen nesepsiz hale gelir. Ancak çocuğun annesiyle arasında olan soybağı ilişkisi tamamen devam eder. Yani bu bir aile ret davası değildir. Aynı zamanda ret kararı geçmişe etkili bir sonuçla doğurmaktadır. Bu sayede çocuk doğumdan itibaren kocanın çocuk için yapmış olduğu her türlü gider ve masrafları geri isteyebilir. Çocuğa yapılmış olan bakım masrafları, gerçek babadan ve gerçek anneden talep edilir. Burada tamamen sebepsiz zenginleşme ya da vekaletsiz iş görme hükümlere göz önünde bulundurulur.
Soybağının Reddi Davası Nasıl Açılır?
Soybağının reddi davasının nasıl açılacağı pek çok kişi tarafından merak edilir. Özellikle avukat ile çalışmayan kişiler bu durumda neler yapacağını tam olarak bilmeyebilir. Soybağının reddi davasını kazanabilmek için oldukça dikkatli ve özenli bir çalışma gerekir. Soybağının reddi dava dilekçesi en güzel şekilde ve en açıklayıcı şekilde hazırlanmalıdır. Aksi takdirde bu dava iyi bir şekilde ilerlemez ve kişiler istedikleri hakkı elde edemeyebilir. Bu anlamda iyi bir avukatla çalışmak ve dilekçeyi tamamen hâkimin kabul edebileceği bir şekilde düzenlemek oldukça önemlidir.
Soybağının reddi dava dilekçesi hazırlandıktan sonra mahkemeye başvuru yapılarak dava kolay bir şekilde açılabilir. Dilekçe yetkili ve görevli olan mahkemeye tamamen sunulmalıdır. Aksi taktirde kişiler tamamen hak ve zaman kaybına uğrarlar. Soybağı reddi davası için görevli olan mahkeme 4787 sayılı olan kanun gereği ile aile mahkemeleri olarak düzenlenmiştir. Aile Mahkemesi kurulmadığı ya da olmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri de Aile Mahkemesi sıfatı ile soybağının reddi davasına bakabilir. Yetkili mahkeme davaya taraf olan ve dava açılış tarihindeki yerleşim yeri olarak da söylenebilir. Bununla beraber çocuğun doğumu esnasında bulunduğu yerleşim yerinde de dava açılabilir. Gaziantep soybağının reddi davası için benimle iletişime geçebilirsiniz.