Boşanma Sürecinde Mal Kaçırma

Boşanma davası sürecinde merak edilen bir konu mal kaçırmadır. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davalarında mal kaçırma konusunda yardımcı olmaktayız.

Boşanma avukatı Gaziantep ofisimizde mal kaçırma konusunda size özel değerlendirme yapılmaktadır. Boşanma dava süreçlerine dair merak ettiğiniz tüm soru ve görüşleri tarafıma aktarabilirsiniz.

Boşanma Sürecinde Mal Kaçırma Nedir?

Boşanma davası devam ederken taraflar birbiriyle yasal olarak evli durumdadır. Bu nedenle mahkeme ve yasal prosedürler eşler arası mal kaçırma konusunda keskin çizgilere çok başvurmamaktadır. Genellikle mal kaçırma durumundan şikayet eden tarafın talepleri dikkate alınır, inceleme yapılması için bir süreç başlatılır. Taraflardan hangisi mal kaçırma işlemi olduğunu iddia ediyorsa, rızası dışında olduğunu kanıtlayan evrak ve görseller sunmalıdır.

Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası esnasında mal kaçırma durumunu net şekilde belirlemek için mal paylaşımına bakılır. Mal paylaşımının resmi açıdan geçerli olduğu süreye göre uygun olmayan tutum ve davranışlar dikkate alınabilir. Boşanmak isteyen taraflar şayet evlilik sözleşmesi gibi net çizgilere sahipse işlemler daha kolay bir hal alabilir.

Boşanmada Mal Saklamak Suç mudur?

Boşanma davalarında Gaziantep avukat olarak mal saklama durumunun suç teşkil edebileceğini aktarmaktayız. Eşlerden birinin mal saklama ve elden ele satışını izinsiz şekilde gerçekleştirmesi halinde bazı ceza hükümleri devreye girebilmektedir. TCK 157 kapsamında, kasıtlı olarak malı kullanma nedeniyle cezai işlem uygulanabilir.

Sahte Vekaletname Düzenlemek

Anlaşmalı veya çekişmeli davalarda eşlerden biri sahte vekaletname düzenlediğinde, bu durum suç teşkil etmektedir. Resmi belgede sahtecilik suçu nedeniyle TCK 204 kapsamında işlem yapılabilmektedir. Sahte evrakla işlem yaptığı tespit edilen eşlerden biri için diğer taraf dava açabilir. Mağdur duruma düşen tarafın bunu evraklarla kanıtlıyor olması da ayrıca önemlidir.

Malı Satmak İstemeyen Eşi Tehdit Etme Suçu

Boşanma sürecinde eşlerden biri, malı satmak istemiyorsa, satış yapmak isteyen taraf istemeyen tarafı tehdit ediyorsa suç bulunmaktadır. TCK 106 kapsamında ele alınan konu kapsamında taraflardan biri hapis cezasıyla yargılanabilir.

Türk Ceza Kanunu, mal kaçırmada kesin kanun maddeleri sunmasa da yaşanabilecek durumlarla ilgili detaylar sunmaktadır. Boşanma davasında mal kaçırma cezası daha çok belirtilen durumlarla ilgili şekilde gündeme gelmektedir.

Eş Arabayı Kaçırırsa Nasıl Yol İzlenir?

Boşanma davası devam ederken eş arabayı kaçırırsa, devir engelleme işlemi ile sürece devam edilir.  Boşanma davası süren taraflardan biri, rızası dışında araba kullanımı olacağından devir engelleme yapabilir. Devir işlemi engelleme, araba satışına yönelik bir engel koymayı da barındırır. Resmi olarak araba sahibi kimse, devir, satış işlemini engelleme hakkına sahiptir.

Önceden alınan devir işlemi varsa, devir iptali için başvuru yapılabilir. Araç sahibi olmayan taraf, devir iptali için gerekli prosedürleri tarafımdan öğrenebilecektir.

Boşanmadan Önce Satılmak İstenen Evlere Önlem Almak

Boşanmak isteyen eşler, birlikte oturdukları evi satmak isteyebilir. Bir taraf satmak istiyor ve diğer taraf satmak istemiyorsa, bazı önlemler almak gerekebilir. Evin satışını engelleme konusunda çocukların yaşam alanlarını riske atma gibi durumlar da devreye girebilir. Boşanma sürecinde durumdan olumsuz etkilenecek olan çocukları, yaşam alanı konusunda zor durumda bırakmamak öncelikli olmalıdır.

Aile konutu şerhi ile konut satışı konusunda değerlendirme yapılması sağlanmaktadır. Aile konutu şerhi olması için evlilik cüzdanı, aile konut belgesi, nüfus kayıt örneği ve TC kimlik kartı gerekir. Aile konut belgesi ikamet edilen muhtarlık bünyesinde temin edilebilmektedir.

Hakim Tarafından Alınan Mal Kaçırma Önlemi

Boşanma davası sürecinde mal kaçırmayı engellemek için hakim tarafından önlem kararı alınabilir. Başka deyişle, boşanma davasının açılmış olması mal kaçırmanın engeli olarak düşünülmemelidir. Mal rejiminin tasfiyesi davası açılırsa, mal kaçırma konusunda da önlem alınmış olur.

Boşanma davası uzun sürecek olan evliliklerde, hakimin alacağı tasfiye davası önemlidir. Bekleme süresi boyunca, olası mal kaçırmalar için etkili bir karar olacaktır. Hakim kararıyla mal paylaşımı yapılana kadar önlem alınacağından endişeleri azaltan bir işlem sağlanmış olur.

Boşanma davasından önceki bir sene içinde mal kaçırma girişimi olduysa, tasfiye kapsamına bu sene de dahil edilir. Bir sene öncesinden itibaren mal rejimi tasfiyesi kararı alınır.

Boşanmada Paylaşılmayan Mallar Hangileri?

Gaziantep boşanma avukatı olarak boşanmada paylaşılmayan mallar konusunda bilgi vermekteyiz. Kişisel mallar kapsamında birçok mal paylaşılamamaktadır. Evlilik ardından eşleri ilgilendirmeyen mal paylaşımı kapsamı bilindiğinde daha sorunsuz bir süreç olabilir.

Kişisel kullanıma yönelik eşyalar, giyim, bakım eşyaları vs. paylaşılamaz. Aileden kalan miras, şans oyunlarından elde edilen kazançlar vs. paylaşılmaz. Eşlerden birinin alacağı manevi tazminat miktarı paylaşılmaz. Ayrıca kişisel mal yerine geçen değerler de paylaşılamamaktadır. Örneğin miras kalan evi satan ve kendisine yeni bir araba vs. alan kişinin malı paylaşılamamaktadır.

Mal Kaçırmayla İlgili Görevli Mahkeme Hangisi

Boşanma aşamasında mal kaçırmayla ilgili görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesi başvurusu yapıldığında mal kaçırma ile alakalı süreçler için gerekli prosedürler devreye girebilir. Boşanma davası açma sürecinizde mal kaçırma konularında gereken tüm desteği sunmaktayız.