Gözaltına Alma Nedir? - Bestami ÇINGI

Gözaltına alma hakkındaki sorulara ceza hukuku kapsamında yardımcı oluyorum. Gaziantep avukatlık bürosu başvurunuz ardından danışmanlığınızı yapmaktayım.

Gaziantep ceza avukatı arayan danışanları gözaltına alma ve benzeri konularda aydınlatmaktayız.  Gözaltı süreleri, gözaltına alma nedenleri, gözaltına alınan birini çıkarma yolları konularında yardımcı oluyoruz. Ekibimizde ceza davaları alanında uzmanlaşmış çok sayıda avukat duruma özel şekilde hukuki rehberlik yapacaktır.

Gözaltına Alma Ne Anlama Geliyor?

Resmi Gazete’de gözaltına alma, kişinin hakkındaki işlemlerin tamamlanmasına kadar olan sürede özgürlüğünün geçici kısıtlanması anlamına gelmektedir. Yasal gözaltına alma süresi içinde sağlığa zarar vermeyecek şekilde özgürlüğe el konulur.

Gözaltına alınan kişi hakim önüne çıkana kadar veya gözaltından çıkarılması kararı alınana kadar kapalı tutulmaktadır. Gözaltına alınma nedenleri, süresi ve diğer detayları duruma göre değişkenlik gösterebilir. Genellikle geçici bir süreye işaret eder ve bu süre sonundaki olasılıklar değişecektir.

Gözaltına alma, bir soruşturma yapan güvenlik görevlilerinin yaptığı işlemlerden biridir. Soruşturma kapsamında pek çok terime rastlanmakta ve çeşitli ifadelere yer verilmektedir. Gözaltına almayla alakalı olarak gözaltı birimleri, gözaltına almakla yetkilendirilen birimi ifade eder. Gözaltına alma yetkisi olan birimler kanun kapsamına girenleri gözaltına alabilir.

Gözaltına Alınan Kişiye Kelepçe Takılması

Başvuruda bulunan avukatlık bürosu danışanlarımızın sıkça sorduğu sorulardan biri kelepçe takma durumudur. Zorunlu olmamakla beraber gözaltına alınan kişileri naklederken kelepçe takılması olasıdır. Genellikle kaçabilecek kişilere, diğer kişilere saldırı olasılığı olanlara kelepçe takılabilir. Başkalarının hayati açıdan ve fiziksel bütünlüğünü riske atabilenlere kısıtlama amaçlı takılmaktadır.

Gözaltındaki Kişilerin Kaldığı Yer Neresi?

Çeşitli nedenlere bağlı olarak gözaltına alınmış kişiler, nezarethanelerde tutulmaktadır. Nezarethaneler ise polis merkezleri ya da karakollarda bulunan yerlerdir. Nezarethaneler hapishaneyi andıran kapalı yerlerdir. Haklarında karara varılacak kişiler için geçiş yeri olarak da düşünülebilir. Gözaltına alma durumu genelde tek bir dava konusunda bir kereliğine olan bir durumdur. Zaman aralığında yinelenen durumlarda avukatınız olarak yardımcı olmaktayız.

Gözaltındayken Haberleşme Olanağı Nasıl Sağlanır?

Gözaltına alınmış olan kişiler ceza avukatı Gaziantep avukatlık büromuzu arayarak avukat talep edebilir. Yakınlarını aramak isteyen kişiler de savcılık emriyle haberleşme sağlayabilmektedir. Gözaltı süresinin uzaması nedenli haberleşme sağlanacaktır. Yabancılar şayet Türkiye sınırlarında gözaltına alındıysa konsoloslukla iletişim sağlanmaktadır.

Gözaltındayken Kötü Muamele

Gözaltına alınan kişiler kötü muamele gördüklerini iddia ediyorsa tazminat davası açabilmektedir. Cumhuriyet savcıları, gözaltı süreçlerine dair tüm konularda denetim sağlayan mekanizmadır. Şayet gözaltında bulunan kişi fiziksel veya psikolojik şiddet gördüğünü iddia ediyorsa dava hakkına sahiptir.

Gözaltında tazminat davası açmaya karar veren bir kişi, bulunduğu mahkemenin asliye hukuk bölümüne başvurmalıdır. Şayet bu birim yoksa da yönlendirme talep edilmeli, ilgili birime gidilmelidir. Dilerseniz avukat tutarak tazminat davası süreci konusunda danışmanlık da alabilirsiniz.

Gözaltında Sağlık Muayenesi

Bir kişi gözaltındayken doktor muayenesine götürülecektir. Sağlık durumu tespit edilir, çünkü çıkış esnasında da sağlığı bozuldu mu kontrol edilir. Olası iddialara karşı sağlık tespit durumu yapılmakta ve araştırma kolaylığı sağlanmaktadır.

Gözaltı Süresinde Yakınlarla Görüşmek

Şayet gözaltı süresi içinde şahıs doğrudan yakınlarla görüşecekse bunu bildirmeli ve talep etmelidir. Genellikle avukatla görüşme sağlanmakta ancak diğer yakınlarla görüşmeye de kesin engel konmamaktadır. Yasal açıdan da kesin bir engel olmadığı için polis merkezleri, karakollarda gözaltında görüşmeye pek mani olunmaz. Fakat polis merkezi ve gözaltına alınan kişinin durumu istisna olabilir.

Gözaltı süreçleri riski ve hassasiyeti yoğun konularla alakalıysa yakınlarla görüşme olasılığı azalabilir. Zan altında bulunan kişiler iyi halden uzaksa da yakınlarla görüştürmeye iyi bakılmayabilir. Yakınla görüşecek kişinin risk içerebilecek durumu varsa bu durumda engelleme olabilir.

Gözaltı Kararını Veren Kimdir?

Gözaltına alma kararı Cumhuriyet Savcısı tarafından verilmektedir. Konuyla ilgili tüm süreçlerde yetkili olan mercii Cumhuriyet Savıcı olacaktır. Suç girişimleri gözaltı aşamasında başlangıç aşamasında olduğundan gözaltı kararını kim verir sorusunun yanıtı anlam kazanacaktır. Örneğin bir örgüt propagandası ile gözaltına alınanlardan ilk önce Cumhuriyet Savcısı’nın bilgisi olmalıdır.

Yakalama Gözaltından Önce midir?

Yakalama ve gözaltı genellikle bir arada düşünülen konulardır. Çoğu zaman önce yakalama ve ardından güvenlik birimlerine bildirme gerçekleşir. Fakat tersi durum da görülebilir. Önce güvenlik birimlerinin haberi olup sonra yakalama da görülebilir.

Eve giren bir hırsızı yakalayan çevre sakinleri, durumu polise bildirdiğinde hırsız gözaltına alınacaktır. Sokakta kadını taciz eden bir erkek gözaltına alınmadan önce başkaları tarafından yakalanarak tespit edilebilir.

Gözaltı Süresi Neden Uzar?

Gözaltını uzatma durumu en çok iki kere olabilmektedir. Suç teşkil eden durumlara dair delil yetersizliği gibi nedenlerle uzatma kararı alınabilir. Şayet dava dosyası kapsamlı ise, güç bir dava olacaksa gerekçeli şekilde uzatma yapılabilir. Gözaltını uzatma kararını veren kişi hakim olacaktır. Kişinin gözaltı uzatma süresine itiraz hakkı da vardır.

Gözaltının sonlanması süreci birçok kişini merak ettiği konudur. Şayet gözaltı serbestlikle sonlanacaksa karar verildikten sonra kişi özgürlüğe kavuşur.  Sulh ceza hakimliğine sevk edilen şahıs da gözaltı süreleri bitince mahkemede yargılanmak üzere hapse gönderilir. Bu aşamada ceza danışmanlığı almak üzere avukat tutulması önerilir.

Yorum Yaz

Call Now Button