Tutuklama kararı hakkında merak ettiğiniz tüm soruları Gaziantep avukatlık bürosu ekibimize sorabilirsiniz. Ceza davası konularında hukuk danışmanlığı yapıyoruz.
Ceza avukatı Gaziantep ili arayışı olan danışanları yasal prosedüre göre değerlendirip yardımcı olmaktayım. Mahkeme kararıyla tutuklanmaya neden olan süreçlerde haklarla ilgili sorularınızı tarafıma iletebilirsiniz.
Tutuklama Nedir?
Tutuklama, suç işlediği yönde şüphelenilen kişinin özgürlüğünün sınırlanmasıdır. Ceza hukuku konusu olarak tutuklama emri mahkeme tarafından verilir. Yasal düzenlemelere göre karara varan mahkeme, kişiler hakkında tutuklama kararı çıkararak, suçu cezalandırma girişiminde bulunur. Mahkeme, tutuklama koşulları yasal olarak oluşsa bile bu kararı vermek zorunda değildir.
Tutuklama Kararı & Şartları
İşlenen bir suç ardından tutuklama nedeni bularak emir verilebilmektedir. Kaçma şüphesi olan kişiler, kanıtları karatma girişimi olabilecekler, katalog suçlar işleme şüphesi bunlardandır.
Tutuklama durumu, şüpheli durumları daha kötü hale getirmeyi engellemek için alınan tedbir olabilir. Bu nedenle daha da önemli olan tutuksuz yargılanma aşamasıdır. Tutukluluk kararı alınmadığında, şüpheli kişi mağdur tarafta haksız baskı kurmaya devam edebilir.
Mahkemeler tutuklama kararını kim verir sorusunun direkt yanıtıdır. Ceza hakimi veya görevli mahkeme, şüpheli şahıs hakkında tutuklama kararı çıkarabilir. Ancak tutuklama kararına konu olan suçun, delillerle de kanıtlanmış olması gerekir.
Tutukluluk Süresi Geçici midir?
Cezanın uygulanması, infazı ile tutukluluk aynı sonucu vermeyebilir. Tutuklanan kişiler cezaya mahkum olabileceği gibi aksine tutukluluk süresi sonlanarak özgürlüğe kavuşabilir. Suç şüphesiyle tutuklanan kişinin durumu makul gerekçelerle aksini iddia ediyorsa tutukluluk geçici olabilir. Diğer yandan tutukluluk sonucu olarak hapisle sonuçlanan suçlar vardır. Tutukluluk sonlansa da ceza infazı aşamasına geçilebilir.
Ağır ceza konusu varsa, tutukluluk süresi 1 seneyi geçmemektedir. Bu davalarda en çok 3 sene sınırı olmakla beraber genel davalarda altı aya kadar uzatma olabilir. Tutuklama kararını alan mahkeme, tutukluluğun sonlanmasını uygun görürse mahkumu serbest bırakabilir.
Delilleri Gizleme Durumu
Delilleri gizleme, var olan belgeleri değiştirme durumlarında tutuklamaya neden olan koşullar oluşabilir. Yasal takipte Gaziantep ceza avukatı olarak bu gibi halleri tespit ediyor ve durumu ilgili birime iletiyoruz. Ayrıca başkaları üzerinde baskı yapma girişimleri olduğunda da tutuklamaya neden olan zemin uygun görülecektir.
Tutuklama Yasağı Nedir?
Mahkeme bazı hallerde tutuklama kararı verememektedir. Mahkemenin tutuklama yasağı olan kişilerle ilgili gerekçeleri önem kazanır. Örneğin 15 yaşını doldurmamış çocuklarda, maksimum 5 sene hapis gerektiren suçlarda bu görülebilir. Hakkında güvence belgesi verilen kişilerde de tutuklama kararı olmamaktadır. Adli para cezası olan ve yaralama vs. harici 2 seneyi geçmeyecek hapis suçlarında tutuklama olmayabilir.
Tutuklu Yargılama Zorunlu mudur?
Ceza davaları, tutuklu yargılamayı zorunlu kılmaz. Ancak mahkeme gerekli gördüğü durumda tutuklu veya tutuksuz yargılama kararı alabilir. Bu noktada tutuksuz yargılamanın önemi devreye girecektir. Kişi önceden bir suça karışmadıysa, genelde iyi hal gösteriyorsa tutuksuz yargılanabilecektir.
Tutuksuz Yargılama Suçu Hafifletir mi?
Yanılgı içeren bir durum tutuklama nedenleri ile tutuksuz yargılanma sonuçları arasındaki yanlış bağlantıdır. Mahkemenin tutuksuz yargılanma kararı alması, verilecek cezanın hafifletilmesi anlamına gelmemektedir. Tutuksuz yargılanmada, diğerinde olduğu gibi aşırı risk ve tehdit içeren durumlar yoktur. Tutuksuz yargılanan kişinin durumu yüksek tehdit kapsamına girerse mahkeme karar değiştirebilir.
Tutuksuz yargılanma sürecinde adli kontrol, yurt dışı yasağı yaygın şekilde görülür. Kişiler mahkeme sonucuna göre ceza alırsa hapis yatabilecektir. Hapis cezası indirimi gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Tutuklu yargılanan kişiye ceza verildikten sonra tutukluluk kararı süresi hapis cezasından düşülebilir. Ancak mahkemeye bu konuda itiraz davası da açılabilir. İtiraz davası açıldığında dava üst mahkemeye taşınabilir.
Tutuklamada Avukat Tutmanın Önemi
Tutuklama durumu ceza davası konusu olarak büromuzun en önem verdiği konular arasındadır. Avukat tuttuğunuzda, tutuklama kararıyla gelen bilinmezlik durumlarına yönelik kararlı adımlar atabilirsiniz.
Ceza yargılama süreçleri birçok davaya göre daha hassas ve karmaşık olabilmektedir. Suç işleyen taraflar, mağdur olan tarafla karışabilir. Belge ve deliller yönünden destekleyici bir hukuk rehberiniz olduğunda tarafsız bir gözlem de mümkün olacaktır.
Soruşturma evresi boyunca avukat tutarak nasıl hareket edeceğiniz, sizi neler beklediği konusunda bilgi alabilirsiniz. Suç şüphesi ve delil toplamada aleyhinize olabilecek durumları engellemek adına savunmada kalmanız gerekir. Savunmanızı yasalar tarafından belirlenen durumlara göre yapabilmeniz için konuya hakim bir avukat gerekecektir. Avukatlarımız her dava türüne göre yeterli deneyime sahiptir.
Tutuklama kararı aşamasında delil toplanırken beden muayenesi, vücuttan örnek alma süreçleri istenebilir. Biyolojik açıdan deliller gerekiyorsa bir avukat olması kendinizi daha güvende hissettirecektir. Özellikle mağdur taraf bu tür deliller istendiğinde daha çok avukata ihtiyaç duyacaktır. Şayet karşı taratan örnek alınması gerekiyorsa, gecikme durumları da yeni bir adım atmayı gerektirebilir.
Ceza Davası Ücretleri Nedir?
Ceza davalarında bu alanda uzmanlaşmış avukatlarımız devreye girecektir. Yasal prosedürlere göre belirlenen avukatlık ücretleri, mahkeme süreci, dava konusuna göre değişebilir. Güncellenen dava ücretleri hakkında Gaziantep avukatlık bürosu üzerinden bilgi talep edebilirsiniz. Başvuranlara özel değerlendirme yapılmakta, dava sürecine göre başvuru ve takip ücretlendirmesi alınmaktadır.