Gaziantep’te Aile Hukuku: Boşanma ve Velayet İşlemlerinde Bilmeniz Gerekenler - Bestami ÇINGI

Gaziantep’te Aile Hukuku: Boşanma ve Velayet İşlemlerinde Bilmeniz Gerekenler

Boşanma davası şu an oldukça sık rastlanan ve neredeyse insanların en çok başvurduğu dava çeşitleri arasında yer alıyor. Boşanma süreci içerisinde taraflar genel anlamda anlaşmazlıklar yaşar. Bu anlaşmazlıklardan en önemlilerinden biri de çocuğun velayeti olmaktır.

Boşanma esnasında velayet kararı verilirken hakim açısından üzerinde durulan belirli konular vardır. Bu konular aile yasasına göre çocuğun sağlık durumu, fiziksel sağlığı, çocuğun yaşı, maddi ve manevi ihtiyaçları gibi noktalardır. Anne ve babalar bu anlamda sağlıklı olmalıdır. Çünkü hakim anne ve babanın ruhsal durumu ve fiziksel sağlığına da oldukça dikkat eder. Bu anlamda aslında kararın temelinde çocuğu menfaatleri vardır. Hakim tamamen çocuğun menfaatleri doğrultusunda velayetin kimde kalacağını karar verir. Gaziantep aile hukuku davaları için benimle iletişime geçerek istediğiniz dava sonucunu elde edebilirsiniz. İletişim numaraları üzerinden ulaştığınız takdirde dava sürecinizi kısaltabilirsiniz.

Boşanma Süreci ve Hukuki İşlemler

Evlilik süreci içerisinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle boşanmak isteyen kişilerden biri boşanma davası açar. Boşanma evli çiftlerin daha önceden başlatmış oldukları evlilik birliğini tamamen sona erdirmek için başvurdukları bir hukuki işlem olarak bilinir. Boşanma süreci maddi açıdan ve duygusal açıdan oldukça zorlu bir süreç olabilir. Bu sebeple kişiler boşanma kararını almadan önce bu süreçte haklarını ve yükümlülüklerine oldukça iyi ve detaylı bir şekilde bilmeleri gerekir.

Türk Medeni Kanunu’na göre boşanma süreci iki farklı şekilde gerçekleşebilir. Boşanma çeşitleri çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanma olarak ikiye ayrılır. Çekişmeli boşanma oldukça uğraştıran boşanma çeşitlerinden biridir. Boşanmanın sonuçları ya da boşanma konusunda çiftlerin anlaşamadıkları durumlarda çekişmeli boşanma davaları uygulanır. Anlaşmalı boşanma ise tam tersi çiftlerin boşanma sonuçları ve boşanma konusunda anlaştıkları durumlarda uygulanan bir boşanma türüdür.

Çekişmeli Boşanma ve Anlaşmalı Boşanma Süreçleri

Çekişmeli boşanma için taraflardan biri aile mahkemesine dava açmalıdır. Davacı tüm boşanma taleplerini ve sebeplerini bir dava dilekçesinde belirtir. Davalı ise bu durumun sonucunda davaya bir cevap verir. Mahkeme genel anlamda tüm delilleri topladıktan sonra bir duruşma gerçekleştirir. Mahkeme genel anlamda boşanma nedenlerinden dolayı haklılığı ve varlığı kanıtlarsa eğer bu durumda çiftleri boşar. Aynı zamanda mahkeme boşanma sonuçlarına dair önemli kararları da sunar.

Anlaşmalı boşanma için ise çiftlerin en az bir senelik evli olmaları gerekir. Bununla beraber Aile Mahkemesi’ne beraber başvurmaları gerekir. Aynı zamanda çiftler boşanma sonucuna ilişkin olarak bir protokol hazırlanmalıdır. Bu protokolü mahkemeye sunmalıdır. Hazırlanan bu protokol içerisinde mal paylaşımı, tazminat, nafaka ve çocukların velayeti gibi çeşitli konular düzenlenmelidir. Eğer mahkeme bu protokole uygun bulursa çiftleri başar ve dava uzamaz. Gaziantep aile hukuku davası için benimle iletişime geçerek dava sürecini oldukça hızlandırıp sizin tarafınızdan olumlu bir şekilde sonuçlandırabilirsiniz.

 

Boşanma Davasında Velayet Kararı Nasıl Verilir?

Boşanma davalarının en önemli süreçlerinden biri velayetin kimde kalacağıdır. Boşanmak isteyen kişiler çocuklarının kendilerine daha yakın olmalarına velayetinin kendisine kalmasını ister. Boşanma davalarında velayet için her iki tarafta çocuğun kendisi ile yaşamasını ister. Bu anlamda çocuğun menfaatlerini uygun olarak görülen argümanlar sunulur. Buna örnek verilecek olursa çocuk halihazırda bir okula giriyorsa ve eğitim hayatının hiçbir şekilde sekteye uğramaması adına bulunduğu konumda yaşaması çocuğun menfaati olarak öne sürülebilir. Bununla beraber çocuğun yaşına yönelik olarak anne şefkatine ihtiyaç duyup duymadığı da öne sürülebilen velayet sebepleri arasında yer alıyor.

Hakim her iki tarafın da velayeti almak istediği durum söz konusu olduğu zaman çeşitli incelemelerde bulunur ve gerekli görüşmeler yapar. Buna yönelik olarak velayetin kimin alacağına dair Sosyal Hizmetler Dairesi’nden yardım alır. Aynı zamanda çocuk ile beraber görüşerek de çocuğun velayetinin kimde kalacağını karar verebilir. Mahkeme çocuğun velayetine karar vermeden önce çocuğun sağlığını ve esenliğini göz edebilmek için çocuğun yaşayacağı sosyal çevre ve ev ortamı ile ilgili eğitim göreceği okul hakkında bir araştırma yapar. Bu anlamda Sosyal Hizmetler Dairesi’nden alacağı görüşleri de göz önünde bulundurmalıdır.

7 Yaşından Büyük Çocuklar İçin Velayet Nasıl Olur?

Özellikle yedi yaşında ya da yedi yaşından daha büyük olan çocuklar hangi tarafla beraber yaşamak istediğini tespitini yapabilmek için mahkeme Kamu Sağlık Kuruluşu’na bağlı olan bir uzman çocuk psikiyatristi ile ya da psikolog oyla görüşür. Uzmanın görüşlerini de göz önünde bulundurur. Topladığı tüm bilgiler doğrultusunda mahkeme çocuğun içinde kalacağına karar verir. Bu anlamda çocuğun görüşlerine de öncelik verir. Çünkü aile içerisinde yaşayan çocuklarda çocukların mutluluğu ve kiminle beraber yaşamak istediğini bu anlamda oldukça önemlidir. Gaziantep aile hukuku davaları için zaman kaybetmeden benimle iletişime geçebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun velayeti sizde kalır ve velayet davasını kazanmış olursunuz. Dava sonucunu olumlu sonuçlandırmak isteyen kişiler iletişim numaraları üzerinden zaman kaybetmeden benimle iletişime geçebilir.

Leave a comment

Call Now Button