Boşanmaya bağlı nafakaların miktarı, her sene olduğu gibi güncelleniyor. Gaziantep boşanma avukatı olarak nafaka alma sürecinde sorularınızı yanıtlıyor ve sizlere destek oluyorum.
Boşanmada çocuğa nafaka ne kadar sorusu aileleri yakından ilgilendirmektedir. Boşanan evli çiftler, nafaka davası ile ekonomik açıdan daha uygun koşullara sahip olabilir. Bir anlamda yeni bir durumla mücadele ederken nafaka davası avantaj sağlayacaktır.
Nafaka Kelimesi Ne Demek? Nafaka Çeşitleri Neler?
Nafaka kelimesinin anlamı, geçimliktir. Geçimi sağlayan belirli bir miktar paraya gönderme yapar. Kanuni ve ahlaki açıdan bir borcu ifade eden nafaka, kendi içinde türlere ve amaçlara ayrılır. Nafaka türlerini belirleyen etkenler, hangi amaçla kullanılacağıyla da ilgilidir.
Boşanma davası açıldığında hakim tarafından verilen tedbir nafakası, eşlerin geçinmesi ve çocukların korunmasına yönelik sağlanmaktadır.
Tedbir nafakası, ortak yaşam alanlarına ara verilmesi nedeniyle verilen bir nafaka türüdür. Tedbir nafakasının eş ve çocuklar açısından avantajları olduğu bilinmektedir. Muhtaç duruma düşebilecek kişileri boşanma davası ardından destekleme amacı vardır. Önlem ve tedbir kelimelerinden de fark edileceği gibi zor durumları önlemeye yönelik bir nafaka türüdür.
Daimi nafaka veya yoksulluk nafakası, boşanma sonucunda oluşabilecek yoksulluk durumu için talep edilmektedir. Eşlerden biri yoksul duruma düşüyorsa, yoksulluk nafakası talep edebilmektedir. Bu noktada sadece kadınlar değil erkekler de yoksulluk nafakası talebinde bulunabilir.
Taraflardan birinin yoksulluk nafakası isteyebilmesi için ağır kusurlu olmaması gerekir. Boşanmaya bağlı yoksullaşma şeklinde nedensellik görülmesi önemli başka bir şarttır. Boşanmadan önceki duruma göre yoksullaşma yaşandığı kanıtlı şekilde görülüyor olmalıdır.
Çocuk desteği veya çocuk nafakası, iştirak nafakası olarak da bilinmektedir. Henüz yetişkin olmayan çocuklar için ödenen bir nafaka türüdür. Yetişkinlik sınırı olarak 18 yaş limiti belirlenmiştir. Hakim, boşanma davası ardından çocuğu bir tarafa verir ve hangi eş velayet aldıysa bakımı da üstlenmiş olur.
Çocuk bakımını üstlenen taraf açısından eğitim ve çeşitli masrafları karşılamak üzere nafaka talep edilebilir. Yani velayeti almayan veya alamayan tarafın da çocuk giderlerine dahil olması gerekecektir. İştirak nafakası, velayet hakkına sahip eşe ödenmektedir. Nafaka istemek için belirli bir süre sınırlaması olmadığından, her zaman mahkemeden talep edilebilir.
Boşanan eşlerden biri bakımı üstlendiğinde, çocuğun rehabilitasyon süreci de varsa rehabilitasyon nafakası başvurusu yapabilir. Nafaka davası kapsamında düzenli olarak tedavi edilmesi gereken çocuk için eşlerden diğeri masrafları karşılamakla yükümlüdür. Örneğin belirli bir düzeyde geçici veya kalıcı engeli olan çocuklar için rehabilitasyon nafakası başvurusunda bulunabilirsiniz.
Ortak Velayetteki Çocuk Nafakası Nedir?
Boşanan anne babalar için merak edilen konulardan biri ortak velayetteki çocuklara yönelik nafaka verilip verilmediğidir. Ortak velayette çocuk anne veya babadan birinde kalır. Haftada belirli süre de diğer tarafla görüşmeyi sürdürebilir. Ebeveynler bu durumu dikkate alarak maddi destek veya nafaka talebinde bulunabilir.
Ortak velayetteki çocuklara ne kadar nafaka ödeneceği, çocukları olan ailenin giderleri ve kendi gelir düzeylerine göre değişebilir. Mahkeme, nafaka artım miktarı belirleme ve yaşam koşullarına göre bunu güncelleme hakkına sahiptir.
Nafaka Hesabı Nasıl Yapılır?
Nafaka hesabı belirli bir matematiği olmayan, ancak çeşitli kriterlere göre belirlenen bir durumdur. Her boşanan çift için sabit bir nafaka söz konusu değildir. Fakat yasal açıdan kendi içinde bazı standartları olduğu söylenebilir. Nafaka miktarı aşağıdaki kriterlere göre belirlenebilmektedir:
- Boşanan tarafları sosyal ve ekonomik açıdan değerlendirme
- Boşanma ardından tarafların yoksulluk durumuna düşüp düşmemesi, yoksullaşma oranları
- Eşlerin boşanmadaki kusur miktarları nafaka hesaplamasında etkili kriterlerdendir. Ek olarak farklı özel durumlar da nafaka miktarını etkileyebilir.
Erkeklerin Nafaka Ödememesi Gereken Haller
Erkekler nafaka ödeme konusunda sorun çıkarabilmekte, bazen haklı bazen de haksız gerekçelerle nafakadan kaçabilmektedir. Gaziantep boşanma avukatı olarak erkeklerin nafaka ödememesi gereken durumları aşağıdaki gibi sıralamaktayız:
- Erkeğin gelirini sağlayamaması, iş kaybı yaşaması veya ciddi bir gelir düşüklüğü yaşaması
- Evlilik devam ederken kadının başka biriyle ilişkisi olduğunun kanıtlanması
- Boşanma sonucunda kadının tam kusurlu olarak görülmesi
- Boşanan kadının gelirinin erkek gelirine göre belirgin şekilde fazla olması
- Boşanan taraflardan birinin çeşitli nedenlerle vefat etmesi nedenleriyle erkek nafaka vermeyebilir.
Nafaka Sözleşmesi Neden Önemli?
Boşanma davası ardından gündeme gelen nafaka sözleşmesi, nafaka verme konusunda varılan kararın yazılı evrakla somutlaşmasıdır. Nafaka sözleşmesi resmiyet içeren bir belgeyi ifade eder. Mahkemede nafakanın geçerliliğini koruması için sözleşme kapsamına girmiş olması gerekir. Nafaka verecek veya alacak taraflarda sözleşme kapsamına göre miktar hazırlanır. Mahkeme, yazılı sözleşmeyi dikkate alacağı için bu konuya da ayrıca önem verilmelidir.
Nafaka için Vergi Ödenir mi?
Nafaka ödemeleri yasal mevzuat gereği vergilendirilmemektedir. Başka bir deyişle, boşanan çiftlerin nafaka ödemeleri vergiden muaf tutulmaktadır. Nafakanın miktarı ne kadar olursa olsun istisnai bir durum söz konusudur.
Boşanan taraflardan biri diğerine yüksek miktarda vergi ödüyorsa, yine muafiyet istisnası söz konusu değildir. Nafaka kapsam ve içeriği aile hukuku kapsamında kişisel ve kurumsal gelirden ayrı olarak ele alınmaktadır. Boşanma avukatı Gaziantep başvurunuzda, bilgilerinize özel değerlendirme yapmaktayız.