Boşanmada Nafaka
Boşanma davalarında ev önemli ve gündeme gelen konulardan biri boşanmada nafaka konusudur. Şu an özellikle sosyal medyanın da gündemde olduğu zamanlarda nafaka olayının pek çok kişi tarafından karşı çıktığı biliniyor. Ancak bir kesimin de nafakanın gerekli olduğu savunulmaktadır. Bu nedenle insanlar tamamen ikiye bölünmüş durumdadır. Sizler de Gaziantep boşanmada nafaka davaları için benimle iletişime geçerek dilediğiniz yönde bir sonuç elde edebilirsiniz.
Boşanma Davasında Nafaka Nedir?
Evlilik birliğine girmiş olan tarafların bir süre sonra anlaşamamaları ya da çeşitli sebeplerden dolayı tamamen ayrılmak için başvurdukları davaya boşanma davası denir. Boşanma davasında mal ve mülk paylaşımı oldukça önemlidir. Genel anlamda maddi ve manevi tazminat alanına girse de nafaka fa gündemde olan konulardan biridir. Boşanma davası sonucunda boşanmanın sebebine yönelik olarak yoksulluğa düşecek olan kişinin nafaka talep edebileceği söylenebilir.
Boşanma Davasında Nafaka Şartları ve Türleri Nelerdir?
Nafaka türü belirli şartlara göre belirlenir. Bu şartlar sağlandığı takdirde erkek olan taraf kadın olan tarafın yoksullaşmasından dolayı belirli bir miktar nafaka öder. Ancak bu nafaka tamamen o davaya, kişinin yoksulluğuna ve talep edilen miktarlara göre değişiklik gösterir. Yani herkes için nafaka aynı miktarda değildir.
Yoksulluk Nafakası
Boşanma davası sebebiyle yoksulluğa düşecek olan kişi diğer taraftan belirli mali gücü oranında süresiz bir şekilde nafaka talep edebilir. Yoksulluk nafakasının gerçekleşebilmesi için nafaka talep eden kişinin boşanma sırasında ve boşanma nedeniyle yoksulluğa düşeceğinin anlaşılması ve ispat edilmesi gerekmektedir.
Yoksulluk nafakası direkt olarak boşanma davası sırasında ya da boşanma davası açılırken bir dava dilekçesiyle talep edilebilir. Bununla beraber boşanma davası devam ederken ya da boşanma davası tamamen sonuçlandıktan sonra da farklı bir davayla da talep edilebilmektedir. Bu karar HGK. 10.10.1990 gün 1990/2- 407 E. 1990/487 sayılı karara göre belirlenir. Boşanmada nafaka olması için boşanma davası esnasında kusurun karşı tarafa göre çok daha ağır olmaması gerekir. Yani boşanma sebeplerinden daha masum sebeplere sahip olmak gerekir. Aksi takdirde hakim nafakayı uygun bulmayabilir. Yoksulluk nafakası aynı zamanda boşanma davası devam ederken de istenebilir. Ancak sonrasında da talep edilebilir. Yoksulluk nafakasının maddi koşulları şu şekilde sıralanabilir;
- Nafaka isteyen tarafın karşı tarafa göre ağır kusurlu olmaması gerekmektedir.
- Nafaka isteyen tarafın boşanma nedeniyle yoksulluğu düşecek olması gerekmektedir.
Yoksulluk nafakasının biçimsel koşulları şu şekilde sıralanabilir;
- İlk olarak talep edilmesi gerekir. Hâkim talep miktarından çok daha yüksek miktarda nafaka kararını veremez. Hâkim bu konuya tamamen taleple bağlıdır.
- Evlilik birliğinin boşanma davasıyla tamamen sona ermesi gerekir. Yoksulluk nafakası genel anlamda boşanmanın isteğe bağlı feri sonuçları arasında yer almaktadır.
Tedbir Nafakası (4721 S.K. M.169)
Boşanma kararının tamamen kesinleşmesi tarihine kadar tedbir nafakası talep etme süresi devam eder. Boşanma kararı tamamen bittiği zaman da son bulur. Türk Medeni Kanunu’nın 169. Maddesine göre boşanmayla ilgili olarak tedbir nafakası boşanmanın sona ermesiyle beraber kesin olarak sona erer. Boşanma kararı tamamen kesinleştiği zaman tamamen sona erer. Boşanma kararı kesinleştiği zaman tedbir nafakası, yoksulluk nafakasına dönüşemez. Tedbir nafakası genel olarak herhangi bir talebe bağlı olmadan verilmektedir. Aslında geçici bir önlem olarak davanın en başından sonuna kadar hüküm altına alınmaktadır. Aynı zamanda tarafların kusur durumu herhangi bir şekilde tedbir nafakasını etkilemez. Bu nedenle az kusurlu ya da çok kusurlu olmanın bu konuyla alakalı olmadığı söylenebilir. Gaziantep boşanmada nafaka işlemleri için benimle iletişime geçebilirsiniz.
İştirak Nafakası (4721 S.K. M.182)
Boşanma kararıyla beraber velayet kendine verilmeyen eş, çocuklarının eğitim ve bakım giderlerinin kazandığı maddi güç oranında karşılamak zorundadır. Nafaka miktarı ise ana ve babanın hayat koşulları, ödeme güçleri ve çocuğun ihtiyaçlarına yönelik olarak mahkeme tarafından belirlenir.
Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Boşanma davası gerçekleşmeden önce pek çok kişi nafakanın ne kadar olacağını merak etmektedir. Boşanmada nafaka hesaplama, hakimin belirleyebileceği bir hukuk ilen hakim gereken yerlerde bilir kişilerden de bir görüş alabilir. Hakim nafakaya karar verirken çok çeşitli kriterleri de göz önünde bulundurur. Bu kriterler genel anlamda hakime nafaka miktarı tayini esasında yol gösterici olur. Hakim nafaka miktarına karar verirken şu öncülleri göz önünde bulundurur;
- Eşlerin ekonomik durumu
- Eşin ya da çocukların yeme- içme ve giyim masrafları
- Kaç müşterek çocuk olduğu
- Eşin ya da çocukların varsa kira masrafları
- Çocukların eğitim giderleri
- Faturalar
- Eşlerin gelirleri
- Eşlerin meslekleri
- Yakıt masrafları
- Ulaşım giderleri
- Sağlık giderleri
Yukarıda sayılanlar genel anlamda hakimin nafaka miktarını hesapladığı esnada dikkat ettiği ve göz önünde bulundurduğu unsurlardır. Aynı zamanda yoksulluk nafakası hesaplama, iştirak nafakası hesaplama ve tedbir nafakası hesaplaması da buna yönelik belirlenir. Hepsinin ayrımlarına göre hesaplanması gerekir. Sizler de Gaziantep boşanmada nafaka kararı için benimle iletişime geçebilirsiniz.