Son zamanlarda eşler arasında olan bir takım geçimsizlikler sebebiyle boşanma davalarında artış görülmektedir. Bazı eşler çekişmeli olarak boşanırken bazıları anlaşmalı boşanma ile evliliklerini sona erdirme kararı almaktadır. Anlaşmalı boşanma, eşlerin evliliği bitirmeleri konusunda birbirlerinin aralarında anlaşarak ayrılmalarına verilen addır. Anlaşmalı boşanmada çiftler; nafaka, mal paylaşımı ve çocuğun velayeti gibi birçok önemli konuyu kendi aralarında bir karar vererek evliliklerini bitirmek üzere mahkemeye başvurmaktadır. Bunun sonucu olarak maddi ve manevi bütün yasal sonuçlar hakkında bir uzlaşmaya varılarak evlilik sonlanmaktadır.
Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Günümüzde birçok çiftin boşanmalarına şahit oluyoruz. Bunun nedeni ise çiftler arasında yaşanan bir takım anlaşmazlıklardır. Sıklıkla adını duyduğumuz şiddetli geçimsizlik, evlilik birliğinin temelden sarsılmasıdır. Bu yüzden en ufak bir sözel şiddet ya da fiziksel şiddet direk boşanma sebebi sayılmaktadır. Bu yüzden pek çok çiftin bu gibi nedenlerle evliliklerini sonlandırmaya karar verdikleri görülüyor. Sıklıkla rastladığımız boşanma sebeplerinin arakasında ise genellikle şu nedenler yatmaktadır;
- Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması (Şiddetli Geçimsizlik)
- Zina
- Hayata Kast
- Onur Kırıcı Davranışlar
- Suç İşleme
- Haysiyetsiz Hayat Sürme
- Terk
- Akıl Hastalığı
Anlaşmalı Boşanmak için Gerekli Şartlar Nelerdir?
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesinin 3. Fıkrasında belirtilenlere göre evli çiftlerin anlaşmalı olarak boşanabilmeleri için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekildedir;
- Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması gereklidir.
- Anlaşmalı boşanma için eşlerin mahkemeye birlikte başvurması gerekli ya da bir eş diğer eşin davasını kabul etmesi gerekmektedir.
- Hakimin her iki tarafı da bizzat kendi dinlemesi ve eşlerin kendi hür iradeleri ile boşanmak istemelerine ikna olması gerekmektedir.
- Tarafların kendi aralarında anlaşmış olduğu maddi, manevi ve eğer varsa çocukların durumu hakkındaki konuları inceleyerek çocukların menfaatlerini gözetler ve en az hasarla evliliği bitirmeye karar kılar.
Anlaşmalı Boşanma Davası Açmak için Ne Yapılmalı?
Anlaşmalı boşanma davası açmak için öncelikle tarafların kendi aralarında maddi ve manevi olarak anlaşıp hazırlamış olduğu protokolü aile mahkemesine sunulması gereklidir. Bu protokolde mutlaka boşanma nedenleri, mal paylaşımı, nafaka ve çocukların velayeti gibi önemli konuların detaylıca ele alınmış olması gerekir. Mahkemede çocukların menfaatleri göz önünde bulundurularak protokol incelenir ve karar alınır. Protokolün, hukuka uygun olarak hazırlanmış olması durumunda mahkeme tarafından boşanma kararı verilir. Anlaşmalı boşanma durumunda aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde boşanma davalarında görevli Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde dava görülmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır?
Anlaşmalı boşanmak üzere anlaşan çiftlerin aralarında aldıkları kararı yazılı bir halde sunduğu belgeye anlaşmalı boşanma protokolü denilmektedir. Hakimin karar vermesinde büyük bir rolü olan anlaşmalı boşanma protokolü, mahkeme tarafından detaylı bir şekilde incelenmektedir. Bu yüzden anlaşmalı boşanma protokolü hazırlarken bazı noktalara dikkat edilmelidir. Bu protokolde mutlaka mal paylaşımı, nafaka, çocukların velayeti, çocukların bakımı ve ziyareti gibi konulara değinilmelidir. Hazırlanan protokoller her iki eş tarafından imzalanarak mahkemeye sunulur. Mahkeme tarafından incelenen protokole göre eşlerin boşanıp boşanmayacağına karar verilir.
Anlaşmalı Boşanmada Nafaka
Anlaşmalı boşanmada nafaka, son derece önemli bir konudur. Boşanmadan sonra ergin olana kadar çocuk için ödenmesi gerekli olan bir nafaka türü olan iştirak nafakası için tarafların aralarında anlaşmış olması ya da hakimin bu uzlaşmayı uygun bulmuş olması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanmada eğer iştirak nafakası istenmemiş ise yetkili taraf bu nafakayı daha sonra da isteyebilmektedir.
Anlaşmalı Boşanmada Velayet
Türk Medeni Kanunu’nun 336. Maddesine göre evlilik devam ettiği sürece velayet hakkı ve yetkisi hem anne hem de baba tarafından birlikte kullanılmalıdır. Buna karşın evliliği sona ermesi durumunda hakim tarafından çocuğun velayeti eşlerden birine verilmektedir. Hakim çocuğun velayetini kime verdiyse o eş çocuğa bakmakla yükümlüdür. Velayeti olmayan eşin çocukla görüşmesi için belli zamanlar ayrılmaktadır. Bu konuda taraflar birbirleriyle anlaşarak, hakimin uygun bulması durumunda belirlenen görüşme zamanlarında velayeti olmayan eş çocuğunu görebilmektedir.
Anlaşmalı Boşanmada Avukat Tutmak Zorunlu Mu?
Anlaşmalı boşanmalarda avukat tutmak zorunlu değildir. Taraflar mahkemede kendilerini savunabilirler. Ancak uzman bir avukatla fikir alışverişinde olmak her zaman için boşanma süreci boyunca yapılması gerekenleri daha kolay bir hale getirmektedir. Böyle bir durumda Gaziantep boşanma avukatı olarak, müvekkillerimle son derece yakından ilgilenerek bu süreci en az hasarla atlatmaları için gerekli olan her şeyi yapmaktayım.
Gaziantep Anlaşmalı Boşanma Avukatı Ücretleri 2024
Her geçen gün artan boşanma davalarıyla birlikte taraflar avukat arayışına girmektedir. Bu süreçte birçok kişi avukat ücretlerini merak etmektedir. Avukat ücretleri her yıl değişkenlik göstermektedir. Gaziantep Barosu’nun boşanma davalarındaki avukat ücretleri bir takım sebeplere bağlı olarak değişmektedir. Örneğin Gaziantep anlaşmalı boşanma avukatı ücreti çekişmeli davalara göre daha düşük fiyatlıdır. Bununla beraber işin içine maddi – manevi tazminatlar da girince ücretler daha da artmaktadır. Gaziantep içerisinde bir avukat arayışında olanlar ilgili iletişim mecralarından bana başvurarak detaylı bilgi alabilirler.